Een diorama met dino's in de nieuwe tentoonstelling over dino's

YOUCA-student Anna op ontdekking in Dinorama

Een duik in de verdwenen wereld van de dinosauriërs

Wil je graag meer te weten komen over dino’s? Kom naar Dinorama, de nieuwe expo in De wereld van Kina. Ik had de uitzonderlijke kans om hier al eens een kijkje te nemen. Deze gelegenheid kreeg ik door YOUCA Action Day, een goed doel dat zich dit jaar inzet voor gendergelijkheid en tegen grensoverschrijdend gedrag in Senegal. Dit project geeft jongeren van het vijfde en zesde middelbaar de kans om een werkervaring op te doen, en ik koos dit! 

Kindjes in de tentoonstellingzaal Dinorama

De tentoonstelling bestaat uit vier delen:

  1. de landdieren met nadruk op de dino’s
  2. de zwemmende en
  3. de vliegende reptielen.
  4. Het vierde deel is een doe-deel waar de bezoeker zelf een magneetwand kan invullen en een draaipuzzel met de drie tijdvakken kan oplossen. 

Een levensgrote Triceratops, talrijke replica’s van opgegraven fossielen en diorama’s kun je ontdekken. 
De tentoonstelling is gericht naar kleuters en kinderen, maar als ouder zal je hier ook veel nieuws te weten komen. Je ogen er oren ondervinden alles zoals in het dinotijdperk zelf! Je kunt luisteren naar de geluiden van de dinosauriërs, animaties bekijken, interactieve spelletjes spelen en natuurlijk wordt er info op maat voor elke bezoeker gegeven.
 

Na het bezoeken van deze expo, had ik toch nog een aantal vragen over dinosauriërs, deze stelde ik aan Anne, de educatief medewerkster van het museum.

Hoe worden de kleuren en andere uiterlijke kenmerken van de dinosauriërs bepaald?
Deze kenmerken zijn deels beredeneerd, maar ook gegokt. Er bestaan kleine dinosauriërs waarbij we kunnen achterhalen dat ze waarschijnlijk schutkleuren hadden, zoals groen en grijs, maar bij de grotere dinosauriërs is dit natuurlijk niet van toepassing. Hierbij worden de kleuren gebaseerd op de kleuren en patronen van slangen en andere hedendaagse reptielen.

Hoe worden de namen van deze dino’s bepaald? En wie bepaalt deze?
Deze namen worden vaak bepaald door onderzoekers, deze worden gekozen aan de hand van de vindplaats of de eigenschappen van de dino’s. Maar ook hier botsen wetenschappers op een aantal problemen. Een voorbeeld hiervan is dat soms dezelfde soort wordt gevonden op verschillende plaatsen en deze dus verschillende namen krijgen, terwijl het later kan blijken dat dit dezelfde soort was. Nog een ander voorbeeld is dat er soms andere namen worden gegeven aan verschillende ontwikkelingsstadia van de dinosauriërs, die dan later dezelfde soort blijken te zijn.

Wat is een goeie plek om een dino(fossiel) te gaan zoeken?
In Amerika zijn er verschillende oude grondlagen gemakkelijk te bereiken. Onderzoekers kunnen bepalen tot welke era en periode deze lagen behoren. Als ze uit het Krijt, Jura, of Trias zijn, ook wel het Mesozoïcum genoemd, weten we dat er een hoge kans is dat er hier fossielen gevonden worden. 

Nu zijn jullie vast en zeker warm gemaakt voor de expo! Veel succes en dinoplezier!
Anna De Clerck

Meer nieuws

Alle nieuwsberichten